Schreef

Nut en noodzaak

De zonovergoten werkkamer van Yvonne van Rooy in het Bestuursgebouw. Terwijl de leidsvrouwe van de Nederlandse universiteit met de meest eigentijdse vorm van interne communicatie nipt van een tintelend frisse Mooi Bly, oefent zij op haar speech voor de lancering van de nieuwe website van het Ublad. Dan komt decaan Willem Koops van de faculteit Sociale Wetenschappen de kamer binnen, een doffe blik in de ogen

“Dag Willem, wat een prachtige, zonovergoten dag om met ons zo innig geliefde huisorgaan te spreken. Het lijkt er alleen op alsof jij vandaag niet met volle teugen van het voorjaar kunt genieten. Je kijkt een beetje stuurs. Zit je iets dwars?”
“Of mij iets dwars zit? Ik baal als een Fries trekpaard. Moet je lezen wat de Instituutsraad van dat verrekte Ivlos over mijn grandioze toekomstvisie schrijft. Waar halen ze het lef vandaan?”

“Laat eens kijken? Hm, onverstandig, onduidelijk, onhelder, onaanvaardbaar, onacceptabel. Dat is klare taal. Zou het misschien kunnen dat ze je grandioze visie niet voor de volle honderd procent delen? Ik probeer maar wat, hoor.”
“Ja ja, probeer jij maar wat. Maar wat nog het ergste is, is dat ze willen dat ik ze uitleg wat het nut en de noodzaak is van die hele idiote operatie.”

“Nou, dan schrijf je dat toch gewoon op?”
“Jij hebt makkelijk praten, Yvonne, maar wat moet ik dan opschrijven? Het was toch jouw idee om het Ivlos bij ons te parkeren, omdat je niet van zwerfkeien houdt? Voor mij had het niet gehoeven, al die ongepromoveerde types in mijn mooie faculteit, dat weet je zelf ook wel.”

“Ik kan me inderdaad herinneren dat er enige zachte dwang voor nodig was om je zo enthousiast voor het Ivlos te maken als je nu bent, Willem. Maar je gaat me toch niet vertellen dat een zo door de wol geverfde bestuurder als jij niet even wat over nut en noodzaak op papier kan zetten?”
“Ja oké, ik kan wel wat kreten bedenken: synergie, intensieve samenwerking, samenballing van expertise, eigentijds….”

“juist Willem, wisselwerking, kruisbestuiving, unieke focus, landelijke uitstraling, internationale reputatie en vergeet vooral regionale meerwaarde en een paar keer valorisatie niet. Dan zet je d’r wat voegwoorden en lidwoorden tussen en hier en daar een werkwoord en klaar ben je. En als het jou niet lukt, hebben we hier in het Bestuursgebouw batterijen communicatietypes die de hele dag niets anders doen.”
“Nou Yvonne, ik zal het proberen, maar ik vraag me af of het wat wordt. Waar ben jij trouwens mee bezig?”

“O, ik moet maandag een speech houden bij de lancering van de nieuwe website van het Ublad.”
“Verrek, nou je het zegt, bestaat dat blaadje nog steeds? Ik merk er eigenlijk nooit meer iets van.”

“Lekker rustig, hè? Dat vinden wij op de vijfde verdieping nou ook. Heerlijk, zo’n website die niemand ooit bekijkt. Vroeger zat je je elke donderdag toch een beetje bezorgd af te vragen met wat voor vervelende, zogenaamd kritische stukjes ze nu weer op de proppen zouden komen. Blij dat we daar vanaf zijn.”
“Ja ja, dus als ze je vragen naar nut en noodzaak van het omdraaien van de nek van het papieren Ublad, dan zeg je dat je af wilde van dat zure toontje?”

“Ben je gek, Willem? Dat zou hoogst ontactisch zijn. Nee, als men ons ernaar vraagt, iets wat behalve de U-raad gelukkig nooit iemand doet, dan zeggen wij allereerst dat het om een besluit van de hoofdredacteur en de redactieraad gaat, waar wij geheel en al buiten staan. Redactionele onafhankelijkheid, nietwaar?”
“En als men een beetje doorvraagt?”

“Gelukkig doet, behalve de U-raad, niemand dat, maar dan zou ik ongetwijfeld een formulering bedenken met begrippen als ouderwets en achterhaald en modern en eigentijds en enerzijds en anderzijds.”
“Ja ja, en dan een paar voegwoorden en lidwoorden ertussen en klaar ben je?”

“Precies, je begint het te begrijpen. Ach jongen, een universiteit besturen is zo eenvoudig, een kind kan de was doen.”

Eerdere afleveringen van Schreef

Versterkte dijkbewaking (2 april 2010)
Ach gut die Marja (26 maart 2010)
De ballade van de vork en de steel (19 maart 2010)
Proberen Malta voor te blijven (12 maart 2010)
Sjon is een wereldgozer (3 maart 2010)
Een zeldzaam genereus aanbod (26 februari 2010)
Lekker door het stof gaan (19 februari 2010)
Ontzettend geïnspireerd en waanzinnig betrokken (12 februari 2010)
Een grote concessie (5 februari 2010)
Als een blad aan een boom (29 januari 2010)
Winkelen met mevrouw van Dam (22 januari 2010)