Ublad besteedt uit: Achter de schermen bij ‘5 minutes of fame’

logoTer gelegenheid van het lustrum van de Universiteit Utrecht wordt het filmevenement ‘5 Minutes of Fame’ georganiseerd. Deze maand kun je in ‘UBlad besteedt uit’ een kijkje nemen achter de schermen van dit project en lezen wat de organisatie, die bestaat uit zeven Letteren-studenten, zoal bezighoudt.

Meer weten over '5 Minutes of Fame'? Kijk op www.5minutesoffame.nl

Op naar de rode loper!

5 Minutes of Fame is in volle gang! De deelnemers zijn na het volgen van de workshops druk bezig met het schrijven en uitwerken van een scenario en het voorbereiden van de filmdagen die in de komende twee weken zullen plaatsvinden. Hier en daar heeft de organisatie wat mogen opvangen van de brainstorms, mailsessies, afspraken en zelfs forumdiscussies die er momenteel binnen de groepjes worden gehouden. Dit laatste voorbeeld is het gevolg van het enthousiaste groepje 3, dat wordt gevormd door Kim, Mucahid, Nolda, Miriam en Robert Jan. Zij hebben meteen na de kick-off een forum opgezet waar alles over hun 5 Minutes of Fame-filmpje op is komen te staan. Ideeën over het script, filmlocaties en mogelijke attributen worden uitgebreid besproken, maar ook data om hun brainstorms live voort te zetten komen regelmatig voorbij .

screenshot

Het aantal post, op dit moment van schrijven maar liefst 126, en de onderstaande uitspraken op hun forum geven naar ons idee aan hoe druk en enthousiast de deelnemers aan het werk zijn.

Naar aanleiding van de filmpjes die vorig jaar tijdens 5 Minutes of Fame op de VU Amsterdam zijn gemaakt, werd door de groepsleden een inschatting gemaakt hoe hard ze aan het werk zouden moeten..
“Ik heb een paar filmpjes van vorig jaar gezien. En de meeste vond ik best goed gedaan. 't Wordt nog een klus jongens!”

Maar na een eerste script-versie raakten de groepsleden enthousiast en volgt de ene na de andere post..
“Het is tof om te zien hoe iedereen er mee bezig is. Het achtervolg-idee klonk wel gaaf! Maar het blijft moeilijk om iets te verzinnen dat echt haalbaar is en geloofwaardig, in ieder geval niet compleet onnozel, overkomt!”

Zelfs op de meest vreemde tijdstippen en plaatsen komen ideeën opborrelen..
“Hier komt ie dan, mijn eerste midden-in-de-nacht commentaar!”
En..
“Ik bedacht net in de douche het volgende..”

Om het overzicht te behouden, maakt Robert Jan zo af en toe een kleine samenvatting..
“Oké, dus we kunnen het volgende doen: een horrorfilm met grappige stukken, een parodie op een making-off-film van een horrorfilm of misschien wel een griezelige parodie op een making-off-film van een horrorfilm..”

Om het voor alle groepsleden helder te houden worden er wat afspraken gemaakt. Zo kan er live verder gediscussieerd worden en wordt de teamgeest vergroot..
“We hebben aanstaande donderdag afgesproken in de kroeg vlakbij het CIM. Aangezien we na het volgen van de workshops volleerd filmmakers zijn, kunnen we het verder gaan hebben over het scenario en wat er allemaal wel en niet mogelijk is”

Dat het met het zelfvertrouwen van dit groepje wel goed zit, is duidelijk! Inmiddels is het scenario bijna volledig uitgewerkt en wordt er volop gepost over dialogen, shots, op elkaar aansluitende scènes en uiteraard manieren om het lustrumthema, 'Verlichting en Verwondering' in het filmpje naar voren te laten komen.

Hoewel wij als organisatoren bijna niet kunnen wachten om te bekijken wat de deelnemers hebben gemaakt, zullen de filmpjes pas op 9 juni het witte doek bereiken.. Ondertussen hebben wij die tijd ook nog wel even nodig, want we zijn druk bezig met de voorbereidingen van de awardavond. Champagne, een rode loper en fotografen: dat is de deelnemers van tevoren beloofd. En dat dat er zal komen, staat vast!

Filmtips voor deelnemers en voor JOU!

Deze week stond voor ons in het teken van de workshops. Zelfs tijdens Pasen zijn we druk bezig geweest met het maken van definitieve groeps- en workshopindelingen: onder het genot van wat paaseitjes, dat dan weer wel! Naast de indelingen moesten er hier en daar ook nog wat camera's, snoertjes, dvd's, beamers, grote vellen papier en niet te vergeten de nodige flessen drinken en pakken koekjes vandaan gehaald worden. Dit alles om de workshops uiteraard zo goed mogelijk te laten verlopen. En dat is zowaar gelukt!

De vier workshopdocenten, allen met een filmachtergrond en momenteel werkzaam bij diverse film- of televisieproducties, gaven ieder een aparte workshop over het scenario, de cameravoering, de regie of de montage. Het gevolg: iedere avond drie leerzame workshopuren die door de deelnemers met veel enthousiasme en interesse werden gevolgd!

foto1
Uitleg van bepaalde camerastandpunten aan de hand van filmfragmenten in de cameraworkshop

foto2
Deelnemers laten een voorbeeldsituatie zien in de regieworkshop

De deelnemers weten nu, na het volgen van de workshops, wat hen te doen staat! Zij gaan aan de slag met hetschrijven van een scenario, het voorbereiden van de filmdagen en uiteindelijk het filmen en monteren van hun filmpje.

Tips voor jouw filmpje

Voor degenen die zich helaas niet in hebben kunnen schrijven voor '5 Minutes of Fame' en dus ook deze geweldige workshops hebben gemist: geen paniek! We hebben de interessantste tips van de workshopdocenten op een rijtje gezet, zodat je een spontaan vakantiefilmpje een professioneel filmtintje kunt geven! Tenminste, een poging kunt doen.. :-)

- Kijk eens een (stukje van een) film zonder geluid. Op deze manier zie je beter wat er precies in beeld is en kun je zien hoe bepaalde scènes zijn gefilmd om een situatie op een bepaalde manier over te brengen op de kijker.
- Verzwaar (het statief van) de camera, bijvoorbeeld met een blok hout of iets anders zwaars. Op deze manier krijg je een minder schokkerig beeld!
- Wanneer je 'speelt' met in- en uitzoomen, zul je zien dat je de achtergrond kunt laten veranderen. Zo wordt de achtergrond vager wanneer je iets meer inzoomt op een persoon of gebouw en kun je een bepaald object dus meer 'in the picture' zetten.
- Laat de beelden spreken!
- Wanneer je van tevoren bedenkt wat je wilt filmen, schrijf dan alleen de handelingen en geen gedachtes van de hoofdpersonen op.
- Vertel niet te veel! Eén onderwerp is genoeg.
- Neem genoeg tijd voor de montage: het duurt altijd langer dan je in eerste instantie denkt.
- De computer en het materiaal is niet het belangrijkste! Je kunt in een montageruimte een heel kunstwerk van je filmpje maken, maar de tijd en energie en het creatieve proces van het maken van het filmpje, dát zie je terug in het eindresultaat!
- Wanneer je werkt met een regisseur, maakt deze persoon uiteindelijk de keuzes. Een regisseur is dan ook een 'puzzelmanager': hij probeert van elke discipline de belangrijkste 'puzzelstukjes' samen te voegen en te bundelen. 
- Bedenk goed dat je emoties die je over wilt brengen door een klein lensje moet persen en die emotie vervolgens met wat beelden en geluiden als een bal richting de kijker moet gooien.
- Denk er over na hoe je de impact het beste over kunt brengen via alle hierboven genoemde mogelijkheden.

Succes!

De kop is er af!

Na ongeveer twee maanden vergaderen, mailen, bellen, overleggen en nog maar eens bij elkaar komen was het maandagavond 10 april eindelijk zo ver: de openingsavond, de zogeheten ‘kick-off’ van ‘5 minutes of fame’! 's Middags met z'n allen afgesproken om de allerlaatste dingen te regelen, en je raadt het al: STRESS! Want dan moet er opeens toch nog veel gebeuren.. De laatste wanbetalers - mensen die zich hebben aangemeld maar niet hebben betaald, jammer! - uit de lijst halen, vervangers toevoegen, groepsindelingen daardoor wijzigen, namenlijsten maken voor bij de deur..

foto1

Nog even snel de dvd's van de workshopdocenten beluisteren en testen, want het is toch wel leuk om werk te laten zien van de docenten waar de deelnemers over een week een workshop van krijgen!!

foto2

Om 18.00 uur snel wat pizza's bestellen en opeten..

foto3

Om 18.30 de zaal in om alles te testen....

foto4

En om 19.00 uur is dan is het zo ver: de kick-off is begonnen!

foto5

Zeven ietwat zenuwachtige organisatoren, een iets rustigere docent-begeleider, een filmende workshopdocent èn een zaal met enthousiaste deelnemers. En zowaar àlles ging goed: geen technische problemen, geen stotterende verhalen en geen rare vragen vanuit de zaal. De kop is eraf! Vanaf volgende week kunnen de deelnemers aan de slag en kunnen wij beginnen met het voorbereiden van de awardavond op 9 juni. Want daar doen we het uiteindelijk voor: het creëren van een fantastische avond waarop vijftien geweldige filmpjes worden vertoond!

Het ontstaan van ‘5 minutes of fame’

Er was eens..

.. een filmfreak die het concept ‘5 minutes of fame’ bedacht. Studenten zouden filmworkshops kunnen volgen, om vervolgens zelf een filmpje van vijf minuten te maken. Dit filmpje zou later vertoond worden in de bioscoop. Geen slecht idee, zou je zo zeggen. Het evenement werd dan ook bij de Vrije Universiteit van Amsterdam georganiseerd en uitgevoerd. Een groot succes, zo bleek later!

En dus..

.. leek het de lustrumcommissie van de Universiteit Utrecht leuk om hetzelfde te doen. Er werd een docent opgetrommeld om wat studenten bij elkaar te zoeken. Het resultaat: wij! Zeven Letteren-studenten met een grote interesse voor film. Na een wat stroeve start - mensen die elkaar niet kennen, mailtjes die niet gelezen worden en de docent die voor een paar weken naar Amerika vertrekt - gingen begin februari dan eindelijk de remmen los. In vergaderingen kwam het ene idee na het andere naar boven, mailboxen ontploften van de grote hoeveelheid mailtjes die er naar elkaar werden verstuurd en ook de telefoon en inbox van mensen van de universiteit hebben het af en toe moeten ontgelden. Want dat wij van ‘5 minutes of fame’ een groot succes wilden maken, dat was meteen duidelijk. Maar er komt nogal wat bij kijken: het ontwerpen en drukken van flyers en posters, het regelen van advertenties, het maken van een website, het zoeken van workshopdocenten, het huren van zalen.. En héél veel bijkomende factoren waar je rekening mee moet houden!

Maarr..

.. gelukkig werd ons werk beloond. Want na een paar dagen flyeren stroomde de mailbox van ‘5 minutes of fame’ al vol met aanmeldingen. Super! En hoewel ons werk er nog láng niet opzit, is dit wel een enorme opsteker. Daarom zijn we vandaag weer vol goede moed bij elkaar gekomen om vrolijk weer verder te gaan met het spuien van ideeën, het laten ontploffen van elkaars mailboxen en het lastig vallen van voor ons interessante mensen. Maar dat al dit geregel ‘5 minutes of fame’ waard is, dat staat voor ons vast!

organisatie