Meer betalen voor honoursprogramma’s?

De Universiteit van Amsterdam overweegt meer geld te gaan vragen aan studenten die een zwaarder programma volgen. GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer vinden dat de strijd tegen de zesjescultuur daar niet mee gediend is.

Al bij de opening van het academisch jaar stelde collegevoorzitter Karel van der Toorn van de UvA dat ambitieuze studenten best wat extra mogen betalen. Minister Plasterk was dat niet met hem eens: zij zouden eerder een lager dan een hoger collegegeld moeten betalen.

De centrale studentenraad van de UvA blijft bezorgd en heeft de zaak opnieuw aangekaart. En met succes, want ook de SP heeft inmiddels kamervragen gesteld. Maar woordvoerder Helbing van de UvA laat weten dat de kosten van extra vakken en honoursprogramma’s hoe dan ook betaald zullen moeten worden. “Onze mogelijkheden zijn beperkt, want de rijksbijdrage per student loopt terug. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle studenten meer te laten betalen voor de toppers onder hen, maar of de centrale studentenraad dat een beter idee vindt, betwijfel ik.”

Voorzitter Karsten Meijer van de studentenraad hoopt dat minister Plasterk met meer geld over de brug komt. “De Nederlandse onderwijsinvesteringen liggen onder het EU-gemiddelde.”

HOP

15-10-2008 10:35 | Laatst gewijzigd: 15-10-2008 10:36 | Laatste nieuws