Grotere kans op gebroken heup na herseninfarct

In het eerste jaar na een herseninfarct hebben mensen twee maal zoveel kans om hun heup te breken. Vrouwelijke patiënten onder de 71 jaar die recent een infarct hadden gehad, lopen het grootste risico. Dat blijkt uit een publicatie van Utrechtse farmaco-epidemiologen in het Amerikaanse tijdschrift Stroke.
Lees verder | 07-08-2009 14:35

Studenten pleiten voor beloning van hoge cijfers

Universiteiten die hun studenten willen motiveren om meer uit hun studie te halen, zullen over de brug moeten komen met concrete beloningen. Dat vinden studenten die hebben meegedaan aan een recente prijsvraag van Battle of Concepts.
Lees verder | 07-08-2009 13:21

Orang-oetans misleiden roofdier met blad voor de mond

Biologen van de Universiteit Utrecht hebben in Indonesië orang-oetans waargenomen die met boombladeren proberen roofdieren te misleiden en af te schrikken. De apen houden de bladeren voor hun mond om lagere alarmgeluiden te maken en zich hiermee groter voor te doen dan ze eigenlijk zijn.
Lees verder | 07-08-2009 12:31

Europese beurs voor historica Tine de Moor

Historica Tine de Moor krijgt van de European Research Council een Starting Independent Researcher Grant. Met de rond anderhalf miljoen euro kan zij vijf jaar lang onderzoek doen naar het belang van onderlinge samenwerking voor de economische ontwikkeling van Europa.
Lees verder | 05-08-2009 17:00

Crisisteam UU lanceert griepsite

De site www.uu.nl/mexicaansegriep is zojuist de lucht ingegaan. Op de site is informatie te vinden voor studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht over de Nieuwe Influenza A, voorheen de Mexicaanse griep geheten. Op de site is extra aandacht voor de komende introductieperiode die volgende week maandag begint.
Lees verder | 05-08-2009 16:17

Digitaal archief UB in wereldtop

Igitur, het digitaal wetenschappelijk archief van de Universiteit Utrecht, behoort volgens de Spaanse nationale onderzoeksraad CSIC tot de digitale databestanden met de grootste zichtbaarheid en de meeste impact ter wereld.
Lees verder | 05-08-2009 13:52

Zes studenten genomineerd voor student van het jaar

Tijdens de opening van het Academische Jaar zal de spanning worden opgeheven: dan wordt bekend wie zich Student van het Jaar mag noemen. Er zijn twee prijzen te vergeven: een scriptieprijs en een prijs voor bijzondere verdiensten. In totaal zijn er zes studenten voorgedragen.
Lees verder | 05-08-2009 13:29

Run op universiteiten verwacht

Als de jongste vooraanmeldingscijfers ook maar enigszins realistisch zijn, staat universitair Nederland een spectaculaire stijging van het aantal eerstejaars studenten te wachten. Op 1 augustus hadden zich ruim 52.000 studenten voor een universitaire studie aangemeld, ruim negenduizend meer dan op 1 augustus 2008.
Lees verder | 04-08-2009 12:31

Overig nieuws

Ouder nieuws is te vinden in het online nieuwsarchief.