Karakter te kijk

Ligt je karakter al vast bij de geboorte? Zit je persoonlijkheid in je hersenen? Al eeuwen speculeert men over de vorming van het karakter. Het Universiteitsmuseum verdiept zich in de wetenschappelijke kennis over persoonlijkheid en ruimt misverstanden uit de weg.

In de tentoonstelling Karakter te kijk wordt de zin van de onzin gescheiden met behulp van moderne wetenschappelijke inzichten. Verschillende onderzoeken en experimenten laten zien hoe het staat met de relatie tussen karakter, erfelijkheid en opvoeding. Ook de geschiedenis van de persoonlijkheidsleer komt aan bod. Interessante, maar al lang achterhaalde theorie├źn als de knobbelleer en de grafologie worden kritisch bekeken.

Op dit moment is de persoonlijkheidstest De Big 5 het meest geaccepteerde model in de wetenschap. In het museum kun je jezelf en je familie beter leren kennen door middel van dat model.

De tentoonstelling, die met medewerking van de faculteit Sociale Wetenschappen tot stand is gekomen, is vanaf 13 juni te zien. Meer informatie kun je vinden op www.museum.uu.nl.

Verschenen op 14-06-2007 in Ublad 31 (38).