in de keuken

Henriette Schlüpmann (41), plantenfysioloog

Hoe maken planten de keuze om hun energie te investeren in nieuwe bladeren, een sterker wortelstelsel, meer zaad of extra zetmeel? In het Kruytgebouw leidt plantenfysioloog Henriette Schlüpmann een groep van aio's en een postdoc die voor dat doel onderzoek doen aan een klein plantje, de zandraket.

"De laatste tijd hebben wij ons onder meer beziggehouden met een mechanisme, waarbij een suiker met de naam trehalose is betrokken", vertelt de in Genève geboren Schlüpmann. "In planten komt die stof alleen onder de detectiegrens voor, maar tien jaar geleden bleek dat planten toch meer dan tien genen bezitten om trehalose te verwerken. Heel vreemd. We zijn dat gaan onderzoeken en ontdekten toen in onze planten een stof met de naam trehalose-6-fosfaat (T6P), die nodig is voor de groei en planten beschermt tegen stress. Wij hebben ontdekt dat T6P plantencellen aanzet om zetmeel te vormen en we proberen nu, onder meer met massaspectrometrie, meer te weten te komen over T6P. Die kennis kan in de toekomst wellicht bijdragen aan een hogere opbrengst van bijvoorbeeld aardappelen of van biomassa voor de energiesector.

"Ik heb helaas niet veel tijd meer om zelf in het lab te staan. Ik schrijf veel projectaanvragen omdat de kans op honorering tegenwoordig zo klein is, en ik leid een consortium waarin onderzoek wordt gedaan naar graangewassen die beter bestand zijn tegen een droger klimaat. Maar wat ik in ieder geval nog wel doe, is planten kweken voor de studenten. Zo blijf ik toch een beetje bij het handwerk van biologen betrokken."

EH

Verschenen op 14-06-2007 in Ublad 31 (38).