de mening

Studeren is niet 'gezellig'

Afgelopen vrijdag sprak voorzitter prof.dr. Hans Opschoor namens de visitatiecommissie Milieuwetenschappen een voorlopig oordeel uit over de Utrechtse opleidingen. Zoals ook blijkt uit het nieuwsbericht op de website van het Ublad, was dat een heel positief verhaal. Toch schoot één van de lovende kwalificaties decaan Bert van der Zwaan van Geowetenschappen in het verkeerde keelgat.

Volgens Opschoor was het de commissie opgevallen hoe goed de sfeer bij Milieuwetenschappen is. Mooi, zou je denken, maar hij verduidelijkte die opmerking door te zeggen dat studenten het bij ons zo 'gezellig' vinden. Bij dat woord 'gezellig' gaan tegenwoordig al mijn haren recht overeind staan. Niet omdat ik zou willen dat studenten het hier ongezellig vinden, maar omdat 'gezellig' een woord is dat niet past bij de ambitie die de Universiteit Utrecht over de hele linie zou moeten uitstralen. Die ambitie is om studenten een eerste klas opleiding te geven en ze uit te dagen het allerbeste uit zichzelf te halen. Dat geldt niet alleen voor briljante studenten maar ook voor de iets minder goede. Onze studenten moeten geen genoegen willen nemen met het 'wel aardig' vinden van een studie, waarin ze tijd genoeg overhouden voor vakantie en bijbanen. Ze moeten voor hun eigen top willen gaan.

Kan ambitie dan niet samengaan met gezelligheid, zult u vragen? Natuurlijk kan dat. Ik zit niet te wachten op monomanen. Ik zit te wachten op studenten die met passie studeren, maar ook met passie feesten en andere zaken doen. Ik ben jarenlang met groepen studenten op veldwerk geweest en daar werden hoge eisen gesteld. Overdag werd er onderzoek gedaan en 's avonds werd dat uitgewerkt. Eindrapporten moesten na één week klokslag middernacht binnen zijn, anders volgde een onvoldoende. Maar direct na middernacht was het feest, voor studenten en docenten samen. En reken maar dat het dan heel gezellig werd.

Als onze studenten dat bedoelden met hun antwoord aan Opschoor, dan trek ik mijn woorden in. Maar ik ben bang dat zij iets anders bedoelden, iets wat de Universiteit Utrecht helaas ook nog regelmatig uitdraagt in haar PR. 'Kom in Utrecht studeren, want Utrecht is zo'n leuke studentenstad.' Helemaal fout. Dat soort teksten lokt het soort studenten naar Utrecht dat mij midden in een cursus doodleuk komt vertellen twee weken op wintersport te gaan. En dat verbaasd is als ik daar razend over ben.

Kortom: het is dringend nodig om gezellig, relaxed, cool, leuk en alle andere voorvoegsels te schrappen als het gaat om studeren in Utrecht. Uitdaging en passie zijn de enige woorden die we van nu af als docenten en studenten voorop de tong moeten hebben.

Verschenen op 14-06-2007 in Ublad 31 (38).