Sociale controle in De Bisschoppen moet nog groeien

Het rommelt al een tijdje rond de Bisschoppen. Bureaustoelen donderen naar beneden, een UIT-caravan gaat in vlammen op. Volgens de bewoners van De Uithof valt het allemaal wel mee. "Ben je nou student of niet?"

Joost de Vries

Dat er 's avonds niet veel te beleven valt in De Uithof is geen verrassing. Waar de terrasjes in de binnenstad zondag om een uur of tien nog druk bevolkt zijn, ligt het universiteitscomplex er verlaten bij. De fietsenstallingen voor de Spar zijn leeg. De bus komt nog maar sporadisch voorbij. Een groepje skaters, vrouwen van een jaar of dertig, zoeft over de busbaan.

Op het pleintje voor de UB is welgeteld één student te bekennen. Bram Spoor (25), student geschiedenis, woont al een paar jaar in de Cambridgeflat. Bram staat te pinnen, zodat hij in de stad met wat vrienden biertjes kan gaan drinken. "Als je het hier nu rustig vindt, dan moet je over anderhalve maand eens terugkomen. In de zomervakantie is het echt uitgestorven."

Caravanbrand

De plannen om van De Uithof een studentengemeenschap te maken zijn al jaren onderweg. Na de flats aan de Cambridgelaan, zijn begin dit collegejaar de Bisschoppen opgeleverd, waar ruim 550 studenten kunnen wonen. In 2008 komen er 350 kamers bij in het nog te bouwen Casa Confetti, naast het Bestuursgebouw. Maar vooralsnog valt er 's avonds niet heel veel te beleven. De Uithofbewoners moeten zichzelf zien te vermaken. Over hoe ze dat doen, is niet iedereen tevreden. Er zijn klachten van onder meer mede-bewoners, passanten en eigenaar SSH.

Het rommelt al een tijdje rond de Bisschoppen. De eerste keer dat de flatbewoners dubieus in het nieuws kwamen was begin april, toen een presentator van Campus TV balorig demonstreerde hoe aanlokkelijk het was om rotzooi naar beneden te gooien. Van negentien hoog smeet hij een bureaustoel en lege flessen van het balkon. De SSH onderzocht tevergeefs of er juridische stappen tegen de filmpjessite mogelijk waren.

Achter het televisie-item bleek geen vergezocht idee te zitten. Op het forum van de flatbewoners zijn regelmatig posts te lezen waarin geklaagd wordt over spullen die naar beneden worden gedonderd. Begin mei werd een buschauffeur bekogeld met knikkers. De SSH riep vervolgens een aantal bewoners op het matje. Twee weken terug sloeg de vlam opnieuw in de pan, letterlijk, toen een caravan van de UIT-commissie in de brand werd gestoken. De caravan stond op het parkeerterrein voor de Bisschoppen en al snel werd naar de bewoners gewezen.

Bram heeft een theorie voor de onrust: "Je woont hier in de middle of nowhere. Als het 's avonds zo verlaten is, heb je niet een gevoel van sociale controle. In de Cambridgeflats valt dat mee, die staan er al tien jaar. Misschien dat de Bisschoppen nog een beetje moeten wennen."

Woonwagenkamp-kermissfeer

De avond dat de UIT-caravan in vlammen opging, gaf Steven Haccou (19), student Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, samen met zijn huisgenoten op de begane grond een feestje. "We wilden vieren dat we een half jaar op de Bisschoppen woonden, dus hebben we alle medebewoners uitgenodigd. Er waren zo'n 120, 130 man, schat ik. We hadden ons huis omgepimpt tot een soort woonwagenkamp-kermissfeer. Er was een dj. Natuurlijk geeft zo'n feest wel wat overlast, daarom hadden we onze buren op de hoogte gesteld en hadden we de vloer afgeplakt om te voorkomen dat deze beschadigd zou worden. Al met al was het een geslaagd, keigezellig feestje."

De SSH dacht daar anders over. De volgende ochtend werd Steven uit zijn bed gebeld door de SSH. Niet alleen was de UIT-caravan afgefikt, er lag glas op de parkeerplaats, er hadden mensen die nacht over het dak van de Hogeschool gelopen en er was geplast op plaatsen die daarvoor niet bedoeld zijn. Steven zegt dat zijn huis er weinig mee te maken had. "Dat er wat glas kapot valt tijdens een feestje is onvermijdelijk. We hebben diezelfde avond nog zo veel mogelijk opgeveegd, maar we zullen in het donker vast her en der wat splinters gemist hebben. Van de mensen die over het dak hebben gelopen, weten wij niets. En wat betreft de personen die de UIT-caravan in de fik hebben gezet: die waren in ieder geval niet afkomstig uit ons huis."

Desgevraagd zegt de SSH geen directe link te zien tussen het uitbranden van de caravan en het feest in de Bisschoppen. Wel zegt de woningbouwcorporatie een oogje in het zeil te houden bij volgende huisfeesten, "want zulke rotzooi en overlast tolereren wij niet, en mede-bewoners ook niet", aldus een woordvoerster.

Steven vindt dat niet te zwaar moet worden getild aan de gebeurtenissen: "Een klein aantal medebewoners klaagt bij de SSH, of op het forum, maar het feest was op donderdag, een stapavond. Sorry hoor, maar ben je nou student of niet?"

Kader:

Op woensdagavond 20 juni vindt het openingsfeest van De Bisschoppen plaats. Kardinaal Simonis neemt de officiële opening van het gebouw aan de historische Bisschopssteeg voor zijn rekening. Daarna gaat het 'Studentenkamerfestival' van start, waarbij artiesten een kort optreden geven in een studentenkamer. Denk aan optredens van singer-songerwriters en komieken of aan de vertoning van studentenfilms. De avond wordt afgesloten met een feest op het plein dat tussen de twee woontorens ligt. Zie verder: www.sshu.nl

Verschenen op 14-06-2007 in Ublad 31 (38).