even kort

Een bon van een ton

De Academische Jaarprijs van NRC Handelsblad ging dit keer naar Utrecht. Klimaatonderzoeker Lucas Lourens nam samen met zijn zeven teamgenoten de cheque van een ton in ontvangst van oud-collega Ronald Plasterk. "En toen was het feest."

"De spanning werd vorige week woensdag flink opgeschroefd. We gingen 's ochtends naar het mediapark in Hilversum. Daar troffen we de zes andere finalistenteams. Alle zeven moesten we ons project presenteren aan een jury. Wij waren als eerste aan de beurt. Teamleider Tine Beneker vertelde over het project, ik over het onderzoeksdeel daarvan. Nadat de andere zes teams aan de beurt waren geweest, trok de jury zich terug om te bepalen wie de twee finalisten moesten zijn. Dat waren wij en de groep uit Rotterdam die een project heeft over het X- en het Y-chromosoom. Ondertussen was de onderwijsminister gearriveerd en moesten we opnieuw ons project presenteren. Na het juryberaad kreeg Plasterk de enveloppe waar de naam van de winnaar in zat. Daarna was het groot feest."

En nu?

"Nu moeten we aan de slag. Volgende week komen we weer bij elkaar, dan is Tine ook terug van een excursie naar Belgiƫ."

Wat staat er te gebeuren?

"Ons project gaat over de klimaatproblematiek. Over het broeikaseffect. Ikzelf heb onderzoek gedaan naar het klimaat van zo'n 55 miljoen jaar geleden, de warmste periode in de laatste 65 miljoen jaar. Die kennis is de basis voor ons project. Nu we weten hoe de broeikaswereld van toen eruit zag, kunnen we laten zien hoe de broeikaswereld van de toekomst er uit zal zien als we niets tegen de uitstoot van kooldioxide doen. Het project bestaat uit een dvd met een aantal korte clips en een website waar middelbare scholieren actief mee aan de slag kunnen om kennis op te doen van klimaatveranderingen. Er is ook een prijsvraag. De leerlingen moeten een filmpje maken over hoe het klimaat er over 500 jaar uitziet en daarmee kunnen ze een reis naar Spitsbergen winnen. Het project is natuurlijk nog niet helemaal af. De komende maanden gaan we er aan werken en daar kunnen we het prijzengeld goed bij gebruiken."

Wanneer bereikt jullie project de leerlingen? "Begin 2008. In het najaar informeren we zo'n zeshonderd tot zevenhonderd leerkrachten over het project. Dan kunnen ze er begin 2008 mee aan het werk. In het begin van de zomer staat de reis naar Spitsbergen gepland."

Wat hopen jullie te bereiken bij de jeugd?

"Dat ze gaan nadenken over klimaatveranderingen. We willen ze geen angst aanjagen, maar juist laten zien hoe de aarde werkt en hoe de wereld er uit kan zien als we niets veranderen aan ons gedrag. We hopen dat deze nieuwe generatie iets positiefs met deze kennis gaat doen."

GK

Verschenen op 14-06-2007 in Ublad 31 (38).