kwestie

Sixpackfeest tot in de binnenstad te horen.

Het jaarlijkse studentenfeest Sixpack vond dit jaar voor het eerst plaats op sportcomplex Olympos in De Uithof. Het feest veroorzaakte veel irritatie bij Utrechters, vooral in de binnenstad, omdat de muziek tot diep in de nacht te horen was.

"We stonden wel even raar te kijken toen de politie rond twee uur arriveerde", zegt voorzitter van Sixpack Tijmen van Blijswijk. "We hadden het geluid in de tent namelijk al zachter gezet na een telefoontje een half uur eerder. In totaal is de politie twee keer langsgekomen om te zeggen dat het nog zachter moest. Blijkbaar was dat toch niet voldoende, want de derde keer dat ze kwamen, moest de band onmiddellijk stoppen met spelen. Dat was rond half drie."

Volgens een politiewoordvoerder waren er meerdere klachten van Utrechters en oversteeg het geluidsniveau het maximale aantal decibel dat de muziekinstallatie volgens de feestvergunning mocht produceren. "Daar hebben we onvoldoende rekening mee gehouden", zegt Van Blijswijk achteraf. "Daarnaast heeft de sterke wind richting de binnenstad ook een grote rol gespeeld bij de overlast."

Dat is ook de verklaring van Jules Vereecken, directeur van Olympos. "Blijkbaar kon de wind het geluid zo ver meevoeren dat bewoners in de binnenstad het konden horen, en dat is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest. Het nabijgelegen Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft nergens last van gehad. We hebben geen enkele klacht vanuit het ziekenhuis gekregen, blijkbaar stond de wind gunstig voor de patiƫnten en medewerkers daar."

Het Sixpackbestuur trof vooraf enkele maatregelen om eventuele overlast tegen te gaan. "Zo hebben we de bandjes bewust in de tent geprogrammeerd en de harde dancemuziek in Olympos zelf", vertelt Van Blijswijk. "We dachten namelijk dat de bands minder bassen zouden veroorzaken dan de dancemuziek. Verkeerd ingeschat dus."

Vereecken zegt enorm te balen van de overlast. "Zoals het er nu uitziet zullen de komende feesten voortaan alleen maar binnen worden georganiseerd. Of we zorgen ervoor dat er geen luide muziek in de tent te horen is." De kwestie wordt deze week geƫvalueerd door het Sixpackbestuur en Olympos.

MV

Verschenen op 14-06-2007 in Ublad 31 (38).